Opnå succes med dit nytårsforsæt

Hvis du er som de fleste andre danskere, har du også et nytårsfortsæt, som skal gøre dit liv bedre i den ene eller anden forstand. Hvis du er som de fleste andre danskere, har du også før sat dig et nytårsforsæt, men aldrig kommet i mål. Hvis du er som de fleste andre danskere, handler dit nytårsfortsæt om at blive sundere, droppe cigaretterne, smide de overflødige kilo, få en bedre kondi eller spise mere hensigtsmæssigt.

 

Personligt er jeg ikke tilhænger af nytårsfortsæt, da jeg mener at de ofte er lavet med et ”jeg bør ændre X” mindset, i stedet for et ”jeg har lyst til at ændre X” mindset. Allerede her er det sat op til at mislykkedes, da vi mennesker besidder en helt naturlig tendens til at stritte imod ting vi skal – også selvom det er os selv der siger det.

 

Hvis vi ser på statistikken viser den at om 2 uger vil de første 29% være faldet fra, i februar er der kun 64% der hænger i og når vi om et halvt år skriver juni måned er det kun 46% af alle nytårsfortsæt der stadig holder. I 2019, altså om 2 år, er der kun 5-8% der lykkedes med deres nytårsfortsæt fra i år.

 

Året rundt bliver du bombarderet med salgstricks som fortæller dig historier om produkter og tilgange hvor du nemt kan opnå de resultater og mål du har sat dig og januar er langtfra nogen undtagelse. Salgstaler og produkter der indeholder ord som “detox”, “udrensning”, “cleansing”, “antioxidanter”, “immunforsvars-boostere”, “superfoods”, “fedtforbrændende”, “lynkure” etc. er ”quick fixes” og ofte ren reklame der desværre langt hen ad vejen er fup og fidus, hvor du formentlig kun ender med at have mistet din tid og penge.

 

Generelt kan man sige om ”quick fixes” –  f.eks. “Tab dig 10 kilo på 10 uger”, at de ikke er holdbare løsninger for særlig mange mennesker og desværre skaber en illusion om en nem og hurtig måde at komme i mål på. Hvis du gerne vil have at de overflødige kilo forbliver væk, kræver det hårdt arbejde og som tidligere nævnt ændring af vane(r). Det vil sige en ændring af den vane, som har gjort at du nu ønsker det anderledes og den ændring sker kun igennem en til tider langsommelig og ofte vanskelig proces. At være på (slanke)kur, signalerer psykologisk en start og en slut – ikke en ændring/forandring af vaner, og blandt andet derfor ender langt de fleste slankekure (over 95%) med at man som minimum tager det hele på igen – og i værste tilfælde tager endnu mere på.

 

Efter min mening handler nytårsfortsæt i bund og grund om at ændre vaner – uanset om det er et rygestop, et vægttab eller en bedre kondi. Ændring af vaner handler ikke om at få uhensigtsmæssige vaner til at forsvinde, for det gør de som sådan ikke, men derimod at erstatte disse med gode og hensigtsmæssige vaner, der bliver en del af din identitet.  I en periode skal de uhensigtsmæssige vaner aktivt ”overrules” af de hensigtsmæssige vaner, hvilket er essensen i den udfordrende proces det er at gennemgå en vaneændring.

bille

For at gennemføre en vaneændring er det vigtigt at have en plan. Det er med god grund succesfulde personer og firmaer altid lægger planer og strategier – det er vejen til succes, hvad end man kan lide det eller ej.

 

”Et mål uden en plan, er blot et ønske” – Antoine de Saint-Exupéry

 

I det følgende vil jeg liste de 10 punkter op der øger dine chancer for at lykkedes med dit nytårsfortsæt. Disse er kommet til dagen gennem grundig research, samtaler med internationale eksperter og flere års erfaring i at hjælpe klienter med at opnå varige hensigtsmæssige vaner.

 

1. En ændring af gangen

Det kræver energi og tankekraft at ændre vaner derfor; hold det simpelt! Hvis det er et vægttab du ønsker, så hold dig til det i første omgang. Drop tanken om både at kvitte smøgerne, tabe dig 20 kilo, blive en bedre kæreste og lave al mad fra bunden selv etc. Tænk dig godt om og find ud af hvilket område du vil sætte ind overfor –tit følger andre ting med helt automatisk når man først er kommet godt i gang.

 

2. Vær specifik

At sige ”Jeg vil tabe mig 20 kilo” er ikke en plan. Find i stedet ud af hvilke vaner du vil have som kan lede dig til et vægttab. At ”Spise sundt og træne” er heller ikke specifikt. I stedet kunne et bud på en specifik strategi være: Inden hvert aftenmåltid vil jeg spise en skål grøn salat og drikke et stort glas vand. Hver mandag, onsdag og fredag træner jeg en time i fitnesscenteret lige efter arbejde. Hver søndag formiddag cykler børnene og jeg hen og besøger min mor etc.

 

3. Vær realistisk!

Er dit mål at gennemføre en af forårets mange maratoner, men bliver du på nuværende tidspunkt forpustet af at gå op af trappen, har tre børn og et fuldtidsjob? Så er det nok en god ide, at justere dit mål og i stedet vælge at arbejde dig henimod et maraton i 2018, eller at kunne løbe 5 kilometer på under 30 minutter inden den 1. maj.

 

4. Stræb ikke efter perfektion men efter vedholdenhed

Hvis du sigter mod at udføre alting til perfektion, har du med stor sandsynlighed sat dig selv op til fiasko. En vaneændring kræver tid og kræfter og at nå i mål fejlfrit er stort set umuligt. Derfor: Stræb efter vedholdenhed! Ved at stræbe efter vedholdenhed, slipper du også den ødelæggende ”alt eller intet” tankegang, som gør at første gang du falder i, måske dropper dine mål. Du vil også undgå eller minimere følelsen af fiasko, som for mange er meget demotiverende og kan gøre hele processen endnu sværere.

 

5. Drop formaningerne

Hvis du aftaler med dig selv at du ikke må spise kage og slik, kan jeg næsten garantere dig for at du ikke vil tænke på andet end kage og slik, og til slut ende med at du falder i – mange gange! Aftal i stedet med dig selv alle de ting du gerne må, eksempelvis at du må spise alt det melon du ønsker og hver fredag må du spise en pose slik. I de kostplaner jeg udarbejder for mine klienter sørger jeg altid for at der er iberegnet netop den eller de ting de har lyst til, således at de med ”god samvittighed” kan spise eksempelvis et lille stykke chokolade hver aften.

 

6. Skriv ned og inkluder dem der kan hjælpe dig

Skriv dit mål og din plan ned og del den med dine nære samt dem der kan have betydning for din succes. Få din mand og din familie til at hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger. Fortæl dem hvorfor og hvor meget dine vaneændringer betyder for dig. Giv dem forslag til hvordan de bedst kan hjælpe dig på vej – måske har de selv lyst til at være med? Grunden til at det er vigtigt at involvere dine omgivelser er fordi at de også er med til at påvirke dig og derved også dine vaner. Det kan eksempelvis være en af dine kollegaer der altid byder dig på søde sager eller din mand som hellere vil se en film med dig, i stedet for at opfordre dig til en løbetur.

 

7. Visualiser og identificer

Ved at identificere dig som ”hende der træner 3 gange om ugen”, ”ham der spiser salat til alle måltider” eller ”hende ikke-rygeren” vil du prime dit mindset og din tankegang til at arbejde mod dit mål. Ved at øve denne måde at tænke på, hjælper du en automatisering af de nye vaner på vej og gør derved processen lettere.

 

8. Repetition skaber vaner!

Det gælder uanset om de er af negativ eller positiv karakter. Repeter de ting der gør at du kommer i mål, jo flere gange du gør det, jo lettere og mere automatiseret bliver de. Se på din vaneændring som en muskel der skal trænes. Jo mere du træner den, jo større, stærkere og mere udholdende (vedholdende) bliver den. Hvis du synes forandring er svært, så husk på at du har trænet den vane du ønsker at blive kvit længe og den er derfor stor og stærk. Forandring kræver tid, tålmodighed og vedholdenhed.

gitte30

 

9. Følg din proces

Med det mener jeg ikke at du skal gå på vægten hver dag eller sammenligne billeder konstant, men sørg for at have noget data fra dit udgangspunkt. Det kan være fedtprocent, cm mål, vægt, billeder, kondital etc. Det er godt at have som motivation, når du senere hen bliver ramt af modgang og har brug for at se at du rent faktisk har rykket dig. Grunden til at jeg fraråder at man følger sine fremskridt hver dag, er blandt andet fordi ens vægt kan variere meget fra dag til dag og på den måde give et negativt indtryk af dit forløb. Desuden vil resultaterne være minimale og det er derfor et bedre helhedsindtryk du får ved at måle dig selv med længere intervaller.

 

10. Planlæg hvordan du vil håndtere modgang.

Det er i virkeligheden her at der er det største behov for planlægning, og det er ironisk nok her de fleste glemmer at have en plan. Hvis f.eks. børnene bliver syge og du ikke kan komme i centeret, hvad vil du så gøre? Træne hjemme, vente til næste dag, eller springe træningen over? Alle svar er helt i orden, det vigtige her er bare at du har aftalt med dig selv hvordan du vil gøre, så du ikke bagefter står med dårlig samvittighed og tænker ”Så kan det også være lige meget”.

Du vil formentlig fejle og falde i! Det kan næsten ikke undgås og det er helt okay! De ting du har opnået forsvinder ikke ved at du falder i en dag eller to – eller en uge for den sags skyld.  I stedet for skal du ryste den dårlige samvittighed af dine skuldre og komme videre, tilbage op på hesten og fortsæt. Oplever du at falde i mange gange, kan du overveje hvilke mekanismer der måske trigger dine uhensigtsmæssige vaner og på den måde bliver dine ”fiaskoer” til informativ viden. Det kan også være at dit mål ikke var realistisk eller du havde glemt at planlægge hvordan du kommer gennem modgang – i det tilfælde anbefaler jeg at du revurderer dit mål, din plan og arbejder videre derfra – der er ingen grund til at vente til næste nytår!

 

Tak fordi du læste med.