Gravid

- Sund og stærk mor

Træning under graviditet

Hensynsfuld træning og tryghed gennem alle tre trimestre uanset dit træningsniveau

Alle kvinder og graviditeter er unikke og det er derfor vigtigt at dit træningsforløb bliver skræddersyet til dit liv, træningsniveau og omstændigheder. For nogle kvinder forløber hele graviditeten uden komplikationer og gener, mens den for andre kan give store udfordringer af både fysisk og psykisk karakter allerede fra starten. Når det kommer til træning under graviditet må du i princippet alt hvis din graviditet forløber normalt. Der er dog enkelte aktiviteter og øvelser man anbefaler du bør holde dig fra for at minimere ubehag eller unødvendig risici for barnet.

 

Hvad bør du undgå?

Når du er gravid fraråder man aktiviter hvor der er risiko for slag, spark, fald og sammenstød som i f.eks. kampsport, skihop og rugby. Disse typer sportsgrene frarådes, da eksperter har vurderet at dette potentielt kan have negative konsekvenser for mor eller barn, da der er forøget risiko for at ramme maven på en uhensigtsmæssig måde. Der findes dog mange eksempler på kvinder som dyrker deres sport så som fodbold og rugby langt henne i forløbet af graviditeten uden at der er sket noget. Grunden til at man bruger ekspert udtalelse er fordi, der ikke er nogen studier der har vurderet risikoen, da det er uetisk at lave et studie på gravide kvinder der potentielt kan skade mor eller barn. Udover førnævnte frarådes dykning og træning i højder da trykket kan påvirke barnet

Dehydrering og overophedning kan påvirke dit barn negativt så sørg for at drikke godt med væske og holde dig hydreret – især på varme dage og under lange træningspas.

Udsultning er selvsagt en rigtig dårlig idé når du har en voksende baby i maven – så husk en god, solid og varieret kost –især hvis du træner. Læs evt. mere under fanen ”Kost”

 

Styrke- og konditionstræning under graviditet

Det bliver på det kraftigste anbefalet at du som gravid både styrke- og konditionstræner– også selvom du aldrig har gjort det før. Fordelene for både dig og dit ufødte barn er mange og husk på: lidt er altid bedre end ingenting.

Når du er gravid og gerne vil træne er der flere ting du skal forholde dig til

 • Hvor langt er du henne?
 • Hvad har du af muligheder i forhold til tid og træningsfaciliteter?
 • Hvad har du lyst til? Hvilken type træning finder du sjov?
 • Har du nogle komplikationer/gener/smerter?
 • Hvis ja er de ufarlige? Og skal der tages særlige hensyn?

Ufarlige komplikationer indebærer de tilstande/gener som kan være enormt belastende og smertefulde, men som ikke er til skade for hverken dig eller dit barn. Disse inkluderer bl.a. rectus diastase, bækkenløsning, ryg- og lændesmerter, inkontinens, ødemer, træthed og kvalme. Her er træning ikke kontraindiceret (betyder at man skal undgå det) eller farlig men det kan nogle gange være svært at få et træningsprogram til at fungere og i sådan en situation kan det være en god ide at få en fagprofessionel indover som har forstand på smerter eller din tilstand. 

Læs evt. mere under graviditet- og efterfødselskomplikationer hvor jeg går i dybden med de mest almindelige graviditetsfølger.

 

Fordele ved træning under graviditeten for dig:

– Forbereder dig selv på en ”lettere” fødsel da du bliver stærkere og mere udholdende

– Forkorter fødslen med gennemsnitlig 90 minutter

– Mindsker risikoen for at tage unødvendigt mange kilo på

– Minimerer ødemer og hævelser

– Øget trivsel

– Du sover bedre om natten

– Formindsker risikoen for graviditetsrelateret diabetes og svangerskabsforgiftning

– Mindsker risikoen for at få kejsersnit

– Du kommer dig hurtigere efter graviditeten

 

Fordele ved træning under graviditeten for dit barn:

  Bedre motorisk udvikling

  Lavere risiko for overvægt og mange forskellige sygdomme

– Bedre kardiovaskulære forhold

Desuden nyder dit barn godt af alle de hormoner der udskilles når du er fysisk aktiv, præcis som du gør det.

 

Sidst får man som gravid naturligvis også alle de andre fordele ved at træne som alle andre såsom bedre kondition, mere energi og overskud, du bliver stærkere og samtidig med du minimerer risikoen for livsstilssygdomme så som diabetes, hjerte-karsygdomme, visse kræftformer og psykiske lidelser.

 

Faresignaler.

Oplever du en eller flere af de følgende otte faresignaler mens du træner bør du omgående stoppe og opsøge læge eller jordmoder. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at noget der er galt, men tag lægen/jordmoderen med på råd og spørg hvorvidt du fremadrettet må træne eller om der er særlige forholdsregler du bør tage.

 • Blødning
 • Veer
 • Lækket fostervand
 • Åndenød
 • Svimmelhed
 • Kraftig hovedpine
 • Trykken for brystet
 • Kraftige eller pludseligt opståede smerter

 

Hvis du vælger et forløb hos mig

Uanset om du vælger et online forløb eller et forløb i træningscenter i Odense eller København udarbejder vi et forløb der gør dig sund, stærk og glad – som samtidig tager hensyn til din graviditets forløb. Jeg lægger vægt på at vi finder en træningsstrategi som tilgodeser netop dine behov, ønsker og muligheder. Det er vigtigt for mig at du som klient føler dig tryg i forløbet og bliver professionelt behandlet, hvorfor jeg blandt andet arbejder tæt sammen med både fysioterapeut og psykolog.