Rehabilitering efter fødsel

- Sund og stærk mor

Rehabilitering efter fødsel

Professionel håndtering og planlægning ud fra dine behov, ønsker og omstændigheder.

Efter din fødsel, hvad enten der var tale om en vaginal fødsel eller et kejsersnit, handler det om at få igangsat en helende, hensynsfuld og styrkende genoptræning som får dig hurtigst muligt tilbage til din normal. Uanset hvor let eller svært det gik, har du lige været igennem et traume hvor din krop har ydet maksimalt. Din krop har gennemgået store forandringer på relativ kort tid og dit indre kropskort skal nu ”opdateres”. Desuden har din mave og organer reorganiseret igen, samt er der stadigvæk enorme påvirkninger fra hormoner og måske medicin. For slet ikke at tale om den enorme psykiske omvæltning det er at få et barn (mere).

 

Hvordan og hvornår må du starte op?

Er fødslen forløbet helt uden komplikationer og store brister kan du så småt starte op allerede to dage efter, hvorimod du ved et kejsersnit lige bør vente en uges tid inden du går i gang.

Du bør i din opstartsfase tage hensyn til

  • Fødsel eller kejsersnit?
  • Episiotomi (kirurgisk indgreb i mellemkødet), brister eller ruptur?
  • Din fysiske trivsel, niveau og overskud?
  • Daglige pligter
  • Dine præferencer

Du kan tænke på genoptræningen som et helt almindeligt rehabiliteringsforløb, hvor det handler om at genvinde normal funktion. Det betyder for de fleste, at man starter stille og roligt ud og over tid gradvist udfører sværere og sværere bevægelser, funktioner eller aktiviteter. Jeg er fortaler for, at man starter ud med simple hverdagsaktiviteter som f.eks. at gå. Det lyder næsten for simpelt og banalt, men det at gå er faktisk en rigtig god måde at komme i gang på da du bruger hele kroppen. Desuden har studier vist, at det også kan være en måde at komme smerter til livs på og det sætter gang i systemet og det fremmer din helingsproces. Derudover er det at gå meget fleksibelt da man kan gå overalt og du kan også medbringe din barnevogn og hjælpe den lille til at falde i søvn.

Alt efter dit træningsniveau anbefaler jeg næsten altid, at man starter ud med lette aktiviteter hvor man ved at man ikke kan gøre skade på sig selv. På den måde kan du få bevæget dig på en tryg og rolig måde, som du kan bygge på og arbejde videre ud fra.

 

Vaginal fødsel.

Hvis du har født vaginalt har du statistisk set større risiko for at der sker skader på bækkenbunden og mellemkødet, det er derfor vigtigt at du sætter ind med bækkenbundstræning. Det er helt naturligt at du i perioden efter fødsel har ondt, er mindre stærk og har mindre kontrol af dette område. Disse faktorer kan, sammen med den kæmpe omvæltning det er at får et barn (mere), gøre at træning og målrettet rehabilitering nedprioriteres. Mange føler sig også usikre ved at lave bestemte bevægelser, tisser i bukserne eller er bange for at gøre tilstanden værre. Men der er ingen tvivl om at en sund rehabiliteringsstrategi vil gøre denne periode kortere og symptomerne mindre. Heldigvis går smerterne normalt med tiden i sig selv igen og funktionen normaliseres. Men i tilfælde af at du gerne selv vil gøre en aktiv indsats eller er en af de få hvor tiden ikke har været tilstrækkelig til at du er dit normale jeg, kan det være en god ide at arbejde sammen med en sundhedsprofessionel som forstår sig på smerter, rehabilitering og graviditetskomplikationer.

 

Kejsersnit

Tilhører du de omkring 20% af kvinder der hvert år føder ved kejsersnit i Danmark handler din genoptræning i større grad om at genvinde normal funktion af mavemusklerne og coren samt god arvævsheling. For dig der har fået foretaget kejsersnit, er det naturligvis også vigtigt at du sikrer dig en sund og stærk bækkenbund, da den også hos dig har været udsat for stort pres under din graviditet. Statistisk set har du ved kejsersnit en forøget risiko for at få rectus diastase som formentlig kan tilskrives at man i en periode har sværere ved at bruge sine mavemuskler (læs mere under rectus diastase)

Er du i tvivl om hvordan du skal starte op?

Læs her mine tre bedste øvelser til rehabilitering efter fødsel du trygt kan lægge ud med.

 

Hvornår må du starte op med ”rigtig træning”?

Det er selvfølgelig altid individuelt hvornår man kan starte op med rigtig træning men Sundhedsstyrelsen anbefaler at man først starter otte uger efter fødsel og man har været forbi sin egen læge for at få et tjek – især hvis der har været komplikationer ved fødslen. Her bliver evt. sammensyninger og brister tjekket, samt bækkenbunden (det er dog meget forskelligt fra læge til læge hvor grundigt man bliver undersøgt) og der spørges typisk ind til din funktion og trivsel. Det er vigtigt at understrege, at de otte uger er en generel anbefaling fordi man ikke kan sige hvor lang tid der skal gå før den enkelte trygt kan gå i gang med sin normale træning – vi er alle forskellige. Der er mange af mine klienter, især dem med flere børn, der undrer sig over disse anbefalinger da deres hverdagsliv på ingen måde tillader at man venter otte uger før man er over moderat fysisk aktiv. Nogle kvinder kan være klar til moderat træning allerede efter et par dage, mens der for andre går flere måneder. Derfor er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen at du skal vente med decideret træning til efter du har fået et ”ok” fra lægen. Dette sker typisk ved førnævnte otte ugers tjek. Men her taler vi om træning og altså ikke rehabilitering som den jeg har beskrevet. Er du i tvivl om hvorvidt du er klar til træning, anbefaler jeg at du enten venter til efter du har været ved egen lægen eller opsøger en sundhedsfaglig med forstand på træning og genoptræning efter graviditet og fødsel.

 

Hvad med amning?

I genoptræningsfasen er træningen relativ mild og du øger gradvist intensiteten og sværhedsgraden. Efterhånden som du bevæger dig fra genoptræning til almindelig træning vil øvelserne og træningen blive mere og mere udfordrende. Er du ammende bør du huske at få rigeligt med væske, da der skal en del vand til når du både skal producere rigeligt med mælk og svede. Tidligere troede man, at træning kunne påvirke mælkeproduktionen negativt så der enten ikke kom mælk nok eller at mælken blev sur. Det har man i dag gennem utallige studier modbevist og du kan med ro i sindet træne – også meget hårdt – uden det nedsætter mælkeproduktionen eller gør mælken sur.

 

Hvad hvis det er lang tid siden jeg har født?

Mange kvinder henvender sig med ”gamle” graviditets- eller fødselsproblematikker som f.eks. rectus diastase, smerter eller inkontinens. Selvom der er gået er lang tid kan sådanne problemer som oftest stadig afhjælpes. Står du i sådan situation er du velkommen til at kontakte mig til en uforpligtende samtale om hvordan jeg kan hjælpe dig i din situation.

 

Hvis du vælger et efterfødselsforløb hos mig

Uanset om du vælger et online forløb eller et forløb i træningscenter i Odense eller København udarbejder vi et forløb der gør dig sund, stærk og glad samt tager hensyn til dig og din efterfødselskrop og baby. Problematikker som vaginal prolaps, inkontinens og rectus diastase bliver der selvfølgelig taget højde for i dit skræddersyede program. Ikke to kvinder er ens og derfor er ingen trænings- eller kostplaner ens. Jeg laver ikke standardiserede programmer, men bygger i samarbejde med dig en plan der passer til netop dit liv. Derfor laver vi også løbende ændringer så dit unikke program er helt optimalt ift. dine mål og muligheder.

I mit tætte arbejde med min dygtige fysioterapeutkollega har vi opnået fantastiske resultater med kvinder der trods store udfordringer som eksempelvis smerter, funktionsnedsættelse og inkontinens har gennemført forløb der har indfriet deres mål og gjort dem smertefrie, øget deres trivsel, forbedret funktion og genvundet en flot figur.